Osnove ragbija | Zagrebački ragbi savez

Osnove ragbija

Ragbi je iznimno zabavan sport kojeg igraju oni koji se vole dobro oznojiti, ponekad zamazati blatom, i nemaju ništa protiv nekoliko modrica nakon treninga. Ključni razlozi zašto su ragbijaši diljem svijeta toliko povezani i zaljubljeni u ragbi su nevjerojatni društveni aspekti ovog sporta, fizički izazovi, i čisto uživanje u onome o čemu generacije nogometaša sanjaju, podići loptu u ruke i potrčati.

Postoji nekoliko verzija ragbija na koje vas pozivamo da zaigrate s nama:

Ragbi 15

Osnovna verzija ragbija se igra s 15 igrača u svakoj ekipi. To je verzija koju igraju reprezentacije na Svjetskom kupu u ragbiju koji se održava svake 4 godine.

Osobine ragbija 15 koje ga čine različitim od drugih verzija ragbija su naravno broj igrača u svakoj ekipi(15), način na koji ekipe pokušavaju doći u posjed lopte, te pravila koja se odnose na fizički kontakt.

Ragbi 15 u Zagrebu igraju:

• Reprezentacije Hrvatske
• Selekcija grada Zagreba
• Klubovi

Ragbi 7

Ragbi 7 ili ”sedmica” je oblik ragbija koji je dobio ime po broju igrača u svakoj ekipi (7) i duljini poluvremena(7 minuta). Igra je kao stvorena za brze igrače, a igra se na ragbi terenu pune veličine. Ako želite isprobati svoje sprinterske sposobnosti nasuprot jednih od općenito najspremnijih sportaša koji postoje, ragbi 7 bi mogao biti idealan sport za vas.

U ovoj verziji ragbi se igra na Olimpijskim igrama, te na turnirima Svjetske serije.

Ragbi 7 u Zagrebu igraju:

• Reprezentacija Hrvatske
• Selekcija sveučilišta u Zagrebu
• Klubovi

Tag/touch rugby

Ako vam se sviđa ideja igranja ragbija ali niste baš oduševljeni da vas obaraju punom snagom, ovdje nećete izgubiti ničije poštovanje. Tag rugby je verzija ragbija u kojoj skidanje zastavice sa pojasa protivnika služi umjesto obaranja, dok u touch ragbiju hvatanje protivnika s dvije ruke zamjenjuje obaranje. Ove verzije nude zabavne prilike za ostati uključen u ragbi, ostati u formi i steći nove prijatelje. Mnogi zagrebački klubovi redovito igraju tag/touch ragbi tijekom ljetnih mjeseci.

Get into rugby

Od jeseni 2015. odabrane škole na zagrebačkom području nude Get into rugby program ako vannastavnu aktivnost koja se odvija u dvorani osnovne škole u terminu dok su djeca u školi. Get into rugby ima za cilj naučiti učenike osnovama dodavanja, hvatanja, trčanja s loptom, te igre nogom. Obaranje nije dozvoljeno. Umjesto obaranja, igrači imaju zastavice oko pasa koje protivnički igrači nastoje skinuti kako bi zaustavili nosača lopte. Da biste našli školu koja nudi program ragbija kao vannastavnu aktivnost, ili pokrenuli takav program u školi vašeg djeteta kontaktirajte tajnika ZRS na ragbi@zgsport.hr